Klaipėda
+370 46 473342
Vilnius
+370 69 165414
0

0.00€

Jūsų pirkinių krepšelis tuščias!

Skintų gėlių priežiūra

Skintų gėlių priežiūra

Pagaliau atėjo pavasaris, o kartu su juo ir žydėjimo metas. Artėjant Motinos dienai, daugelis iš mūsų jau mąstome kaip patys skinsime gėles arba pirksime gražias skintų gėlių puokštes. Tačiau kaskart iškyla vis tas pats klausimas - kaip išlaikyti šias įstabias gėlių puokštes kuo ilgiau?

1. Pakirpkite kotelius

Naudinga žinoti, jog gėlės naudojasi taip vadinama ksilema - transportavimo sistema, kai vanduo gėlių kapiliarų pagalba jų stiebeliais keliauja į viršų. Galėtume manyti, jog šis procesas vyksta šiaudelio principu. Tačiau augalai nesiurbia, o prisitaiko prie vandens paviršiaus slėgio, kad jo molekulės, prisitvirtindamos prie stiebo sienelių, galėtų praeiti pro siaurą jų kotelių kanalėlį.

Kadangi augalai naudoja pasyvųjį vandens kaupimo metodą ir yra priklausomi nuo vandens šviežumo bei skaidrumo, gėlių žiedai ir lapai vandenį pasisavins lengviau, jei jų koteliai bus trumpesni. Be to, jei patrumpinsite gėlių kotelius prieš pat merkiant į vazą, užtikrinsite švarią prieigą vandeniui. Jei patrumpinsite kotelius nedideliu kampu, laikydami juos po vandeniu, taip sumažinsite oro burbuliukų, trukdandčių įsisavinti vandenį ksilemoje, kiekį. Įsitikinkite, kad gėlių stiebeliai nebūtų pažeisti ir iškart po trumpinimo merkite puokštę į vandenį. Taip pat įsitikinkite, ar nėra jokių lapų po vandeniu, kurie paskatintų baktertijų dauginimąsi.

2. Tinkamiausias vanduo gėlėms

Tiesiog atsukti čiaupą ir pripilti vazą vandens neužtenka. Visų pirma, vazą reikėtų išplauti su muiluotu vandeniu. Taip sumažinsite mikroorganizmų skaičių savo gėlių vazoje, išlaikydami gėles ilgesnį laiką.

Tuomet pipildykite vazą šilto, filtruoto vandens ir leiskite kelias minutes nusistovėti. Šiuo būdu padėsite sumažinti oro burbuliukų, galinčių patekti į Jūsų gėlių vandens įsisavinimo sistemą, kiekį.

Galiausiai pridėkite augalų trąšų , susidedančių iš cukraus (pagrindinio maistinio komponento), šiek tiek citrinų rūgšties (kad vanduo būtų rūgštesnis, t.y. tinkamesnis augalams) ir nedaug baliklio ar kito švelnaus antimikrobinio skysčio, kad vanduo išliktų švarus.

Iš tikrųjų, šių trąšų galite pasigaminti ir namuose - vietoj to, jog tiesiog įdėtumėte tik cukraus, kuris vienas pats pritraukia bakterijas, svarbu nepamiršti visų trijų sudėtinių dalių.

Taip pat, norint gėles išlaikyti kuo ilgiau nenuvytusias, vandenį reikėtų keisti kasdien.

3. Gėlių laikymo sąlygos

Laikykite gėles vėsioje vietoje, kadangi tai sulėtins jų metabolinius procesus ir padės gėlėms ilgiau išsilaikyti. Jei kuriam laikui išvykstate iš namų ir neturėsite galimybių pasirūpinti gėlėmis, patalpinkite jas į šaldytuvą iki kol grįšite. Tačiau šiukštu ne šalia vaisių, kadangi jie išskiria dujas, padedančias nokti ir kitiems šalia esantiems vaisiems. Tos pačios dujos (etilenas) "sunokins" ir Jūsų gėles, t.y. sutrumpins jų gyvavimo laiką.

Štai tiek patarimų. Nesvarbu, ar pirksite savo mamai ypatingą puokštę, besirinkdami iš daugybės gėlių puokščių, ar tiesiog skinsite lauko gėles savo malonumui, dabar žinosite kaip išlaikyti gėles bent savaitę ilgiau.


 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau apie privatumo politiką skaitykite čia.